fredag 27. mars 2009

Musikkvideo

Bilde: royksopp-logo av SOCIALisBETTER / Flickr.com


Musikkvideo er en video som hører til en bestemt sang. Dette er en form for sammensatt tekst, hvor det både et bilder/film og satt sammen med en sang/melodi. Bildet/filmen kan være et sceneopptak, fra en konsert, collage eller fortellende.

Presentasjon
Jeg har tatt for meg Röyksopps musikkvideo
Eple som kan ses på youtube. Sangen kan høres via Spotify på denne Spotify-linken (gjelder bare Spotify-brukere). Eple er på deres
debutalbum med navn Melody A.M. utgitt i 2001. Det er ingen som vokal i sangen, og har derfor ingen tekst til sangen.


Innhold
I musikkvideoen zoomer kameraet ut eller til sidene, hvor seerne blir "dratt ut" fra hvert bilde. Etter bildet er zoomt ut viser et nytt bilde av hvor det forrige foregikk. F.eks 1:15 i musikkvideoen snur kameraet seg mot vinduet ved siden av ei jente i en stol. Vi "trer inn" i vinduet, hvor vi får se noen som bader. Blikkfanget går fra person til person og vi forflytter oss gradvis til venstre. Deretter "trer vi ut" av bildet i 1:31, og ser at denne badeplassen og badenymfene er et bilde på veggen i ei stue. Og slik fortsetter det helt til et bilde av et snøfjell, som var det begynnende bilde i musikkvideoen. Det er en video full av collager.


Sammenhengen
Samspillet mellom tekst og bilde samsvarende, bildene beveger seg i takt og rytmisk med sangen. Sangen er gjentagende i store deler av sangen, det samme er kamera-bevegelsene. Bildene og det grafiske er derimot ikke gjentagende. Vi får se forskjellige mennesker i forskjellige sitasjoner og miljø, noe som "setter liv" til helheten i sangen. Musikken mener jeg er viktigst, fordi en sang kan være bra til tross for at musikkvideoen som hører til ikke er fullt like bra. Er musikkvideoen bedre sangen, vil sangen ikke klare seg like bra uten musikkvideoen.


Filmatiske virkemidler
Bildene vi får se ser ut til å være fra 60- og 70-tallet. Dette kan vi se på bruken av farger, klærne, innredningen og hva menneskene på bildene gjør. Klippetempoet er i takt med musikk og samsvarer med det.


Andre virkemidler
Dette er en spesiell musikkvideo, som gjorde inntrykk på meg slik at jeg husket den. Første gang jeg så den var da sangen kom ut i 2002, og musikkvideoen en stund etter. Jeg likte ikke den type musikk da, så jeg brydde meg ikke noe mer inntil jeg i 2007 så den igjen. Den husket jeg fordi den var spesielt oppbygd, klippene og bildene. Men også samspillet mellom det visuelle uttrykket og det mystiske, statiske og annerledesheten som musikken fremstiller. Man kan få litt nostalgiske assosiasjoner fra 60- og 70-tallet.

Bilde: royksopp av SOCIALisBETTER / Flickr.com

Oppsummering

Dette er en av Röyksopps mest kjente musikkvideoer og sanger, og den kan ha bidrat til å øke salget til den norske gruppa. I følge Spotifys omtale av gruppa, er Röyksopp kjent for å ha noen 60- og 70-tallspreg og -stiler i sangene deres, så denne sangen er representativ for gruppa. Musikkvideoen opplever jeg som en reise i menneskers tilværelse, eller et innblikk i deres hverdag på den tiden.


Lese mer om Röyksopp?



Kilder:

Hvordan analysere en musikkvideo, http://mediana.no/index.php?action=static&id=730

Spotify, Röyksopp, http://open.spotify.com/album/1WHbPhjPCBhjo49DpKvYbL

Melody A.M., http://no.wikipedia.org/wiki/Melody_A.M.

Ingen kommentarer: