torsdag 7. mai 2009

min kommentar:

"Bloggoppgave: Skriv en kommentar til at Nina Karin Monsen fikk "Fritt ord prisen". I hvilken grad vil du si at Nina Karin Monsens tekster (se f.eks. den vi leste på onsdag) passer inn i det realistiske prosjektet (1870-1890). Les også kommentaren til Nordbø om prisutdelingen.

(se video av Marita Aksnes om kildebruk og om hvordan sitere og refere ). Må man provosere for å bli hørt?"

Onsdag den 6. mai leste vi en tekst av Nina Karin Monsen som heter "Det konstruerte barnet". Hovedsynspunktet i teksten er at hun er i mot assistert befruktning fordi det er et unaturlig lagd og konstruert barn som ikke får komme til verden ved en "biologisk konsekvens av kjærlighet" som hun sier.

Nina Karin Monsen ble for noen uker siden tildelt Fritt Ord-prisen for sin måte å uttrykke seg på. Noe jeg syns er vel fortjent, uavhengig om jeg er enig eller uenig i hennes utsagn. Hun legger ikke skjul på det hun mener, taler "rett frem" uten å gå rundt grøten. Prisen er virkelig gikk til ei som taler fritt. Mange har reagert på hvorfor hun fikk prisen, noe vi har sett og hørt mye om i media [2], men Monsen har som alle andre rett til å mene det hun vil.

For å si noe om Nina Karin Monsens tekster passer inn i realismen eller ikke, har jeg valgt å skrive litt om det. I læreboka mi - Signatur 3, står det om realismen fra 1870 - 1890 at
  • forfatterne ville vise hvordan mennesker skulle leve og
  • "litteraturen ble mindre idealistisk og pekte mer på direkte på det som var feil i samfunnet."
  • Litteraturen skulle også belyse samfunnsproblemer.

[1] (Andresen, Øyvind m.fl. 2008: 234, 239)

wikipedia.no


I "Det konstruerte barnet" tar hun opp homofili, prøverørsbefruktning og ekteskapslov. Dette er temaer som er i tiden. Mange har meninger, synspunkter og stillinger i forhold til disse temaene som har skapt stor debatt blandt folk. Hun prøver å overbevise leseren til å vende seg imot homofili og at homofile skal få barn ved assistert befruktning. I teksten vil hun frestille hva vi bør mene, og hvordan vi skal forholde oss til assistert befruktning - ikke være for assistert befruktning til homofile, men til heterofile. De som har talt høyest gjennom media har vært på motsatt side - for homofili, for ekteskapslov, for at homofile skal få barn ved assistert befruktning. Og når Monsen da taler fritt hva hun mener er rett og galt vil da meningene hennes som i opposisjon til (hva enkelte kan oppfatte som) "almenheten"/"samfunnet" (pga media, som sagt) er det noe få tørr å gjøre, og belyser dette som et problem.
Kort oppsummert kan teksten til Nina Karin Monsen settes inn under realismen på 1870 - 1890-tallet ut i fra læreboka å dømme.


Kildeliste:
[1] Andresen, Øyvind m.fl. (2008) Signatur 3 Norsk påbygging studiekompetanse. Det Norske Samlaget, Oslo.

[2] Statsråder angriper Nina Karin Monsen http://www.vl.no/samfunn/article4303748.ece

- Nina Karin Monsen rettferdiggjør mobbing
http://aftenbladet.no/innenriks/1023769/ndash_Nina_Karin_Monsen_rettferdiggjoer_mobbing.html

Vi som protesterer mot at Nina Karin Monsen får Fritt Ord-prisen for 2009 http://www.facebook.com/group.php?gid=72530399653

Ingen kommentarer: